MSZP

Ez az oldal nem az MSZP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MSZP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Reformbeszélgetés

2007.07.15. 15:33 politikus

„Alig ismerek olyan embert, akinek ne lettek volna nehézségei az életben. Nehéz, bonyolult döntésekre nehezen szánja rá magát az ember, de utána mindig úgy tekint vissza rá: de jó, hogy megtettem, hogy voltam elég bátor” – mondta a miniszterelnök a nyugdíjasoknak rendezett fórumon. „Magyarországnak azt ajánlja az ellenzék: ne csináljon semmit. Népszavazást is rendez róla. Azok a problémák, melyekről beszélek érdemi problémák. Valóságosak. Azokra nem lehet úgy válaszolni, hogy a lelkem a nemzettel van.” – tette hozzá.
Gyurcsány Ferenc előadása során részletekbe menően beszélt a reformok irányáról, a közeljövőben várható változásokról, s azokról a tényezőkről, melyek a reformkényszert megalapozták. „A nyugdíjak és a bérek az elmúlt hét évben a gazdaság lehetőségeit meghaladva emelkedtek” – mondta. „Természetes, hogy néha-néha átmegyek a szomszédhoz, ha megszorulok, de ha minden hónapban át kell mennem, s egyre többet kell kölcsönkérnem, akkor egy idő után fel kell tennem a kérdést: mit csinálok rosszul, min kell változtatnom?” A nyugdíjak a rendszerváltás után egészen 1995-ig jelentősen vesztettek vásárlóértékükből. A rendszerváltás előtti reálértéküket csak 2003-ban nyerték vissza, majd a növekedési ütem meghaladta a magyar gazdaság növekedési ütemét, így 2007-re a nyugdíjak reálértéke 150% fölé emelkedett. Az európai nemzetgazdaságokban az átlagnyugdíjak értéke az átlagos nettó kereset 60%-át éri el – Magyarországon fölötte vagyunk ennek az értéknek.
A miniszterelnök beszélt az államháztartás kiadásainak szerkezetéről, elmondta: a magyar állam költségvetésének kétharmadát jóléti kiadásokra fordítja. Az összköltségvetés egyharmadát teszik ki a nyugdíj, vagy nyugdíjszerű kiadások. Szlovákiát például hozva kifejtette: lehet kevesebb adót fizetni, de annak az a következménye, hogy az állam kénytelen csökkenteni a jóléti szolgáltatásokra szánt összeget. Az államháztartási reform végcélja, hogy úgy csökkentse az államháztartás hiányát a jelenlegi 9%-ról 1-2%-ra, hogy eközben ne a fűnyíró-elv érvényesüljön, hanem valós szerkezeti átalakítások történjenek.
Az elmúlt időszakban a lakosság fogyasztása meghaladta a bevételeit – ezt a különbséget pedig jórészt hitelből fedezték az állampolgárok. Ha sikerül visszafogni a fogyasztást, akkor a bevétel és fogyasztás közötti különbségből beruházásokat lehet majd finanszírozni – fejtette ki. Az állam költségeinek lefaragása nyilván a szolgáltatások, a jóléti kiadások visszafogását eredményezi. Ez nem jelent azonban reálérték-csökkenést: a következő években a nyugdíjak reálértékében 4-5%pontos növekedésre, a reálbérekben szerényebb növekedésre lehet majd számítani – fűzte hozzá.
A kormány elindított egy nyugdíjkorrekciós programot, amit a következő években folytatni is kíván. Ezen program keretein belül növeli például az özvegyi nyugdíjakat. Gyurcsány Ferenc bejelentette: az év végén várható egy kiegészítő nyugdíjemelés, melynek összege az átlagos nyugdíj 2%-a körül lesz.
2002 óta számol a kormány nyugdíjas inflációt – mondta a kormányfő. Ez a fajta inflációszámítás azért szükséges, mert az idősek által igényel jószágkosár, a fogyasztási szerkezet nagymértékben eltér az átlagos családok jószágkosarától. A nyugdíjas infláció értéke jellemzően a várható infláció fölött van – ezt nem szabad figyelmen kívül hagynia a kormányzatnak a szakpolitika kialakítása során.
A nyugdíjrendszer reformja kapcsán a kormányfő hangsúlyozta, hogy nem azért kell azt újragondolni mert ez akut költségvetési probléma volna, hanem azért, mert különben 30-40 év múlva „szakad ránk a rendszer”. 2050-re a nyugdíjasok aránya a jelenlegi 15%-ról 26%-ra emelkedik. Ez azt jelenti, hogy két aktív dolgozónak kell „eltartania” egy nyugdíjast – ami hihetetlen terhet jelentene a munkavállalók számára.
Az eddigi szabályozás gyakorlatilag „nyugdíjba küldte a munkavállalókat” – jelentette ki a miniszterelnök. Olyan kedvező adózási feltételeket teremtett a nyugdíj mellett dolgozók számára, hogy valójában érdemes volt minél korábban kihasználni a lehetőséget. „Ez a megoldás viszont óriási feszültségeket teremtett a munkahelyeken, a társadalomban: ugyanannyi munkáért az, aki kicsit korábban született, gyakorlatilag más bért kapott. Ezt a szisztémát egy szocialista kormány nem támogathatja.”
Az egészségügy kapcsán a miniszterelnök elmondta: „A biztosítási rendszer a legszebb példa a generációs szolidaritásra. Két korosztályt támogat kiemelten a társadalom többsége: a fiatalokat és az időseket.” 1998 óta a gyógyszerkiadások a háromszorosára nőttek – ha nincs gyógyszerár-támogatási reform, újabb nyolc év alatt ismét megháromszorozódtak volna. A kormánynak nem az a feladata, hogy a gyógyszergyártó cégeket támogassa – tette hozzá. Hasonló a helyzet a kórházakkal: vaságyakat tartunk fönt, ahelyett, hogy a fejlett technikát fizetnénk ki. „Országos átlagban pedig kevesebb ágy szűnt meg az elmúlt fél évben, mint amennyi kihasználatlanul állt” – hangsúlyozta a kormányfő. „Az egészségügy jelenleg kórház- és főorvos-centrikus – legyen inkább háziorvos- és járóbeteg-centrikus.”
„Szeretnék értelmes vitákat. Ehhez az kell, hogy nagyjából lássuk, hol tart az ország. Lehet bennünket kritizálni, tudjuk, hogy a nagy rohanásban sok mindenre – első sorban a tájékoztatásra – nem jutott idő. Ebben a tekintetben meg is köszönhetjük a Fidesznek, hogy a népszavazás kapcsán a kormány részletesen kifejtheti majd álláspontját az érintett kérdésekről. A kormány a következő egy évben minden szabad erőforrását a tájékoztatás erősítésére fogja fordítani” – zárta előadását Gyurcsány Ferenc.
A jelenlévők kérdései első sorban a gázár-támogatás rendszerének átalakítására, az ingatlanadó bevezetésére és a gyógyszerár-támogatás átalakítására, valamint a vizitdíj rendszer lehetséges buktatóira vonatkoztak.

Forrás: mszp.hu

1 komment

Címkék: nyugdíj népszavazás egészségügy reformok államháztartás

A bejegyzés trackback címe:

https://mszp.blog.hu/api/trackback/id/tr15118371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Condor 2007.07.18. 13:37:46

Kedves MSZP.

Talán nem vettétek észre, vagy nem érdekel benneteket az emberek életének ellehetetlenülése.
Mindenkinek tele van a hócipőlye veletek.
Ennek az országnak és a népének csak kárt okoztok.
Minden szegény embert lenéztek és hülyének néztek.
Mi a fenéért nem képviselitek a kisembereket?
Hiszen ez lenne a dolgotok nem?
Higgyétek el nagyon sok a szegény ember ebben az országban akiket még nagyobb nyomorba döntötök, mint eddig a 17-év alatt voltak.
Elég volt a harácsolásból.
Legyetek szivesek távozni a hatalomból, ha nem vagytok képesek a kisemberek érdekeit képviselni.

Condor
süti beállítások módosítása