MSZP

Ez az oldal nem az MSZP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MSZP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Indulhatnak a fejlesztések a magyar mezőgazdaságban

2007.09.20. 12:07 politikus

Brüsszel elfogadta a magyar fejlesztési programot

A mezőgazdasági és erdészeti szektor fejlesztésére több mint 2, 360 milliárd euró (közel 650 milliárd forintnyi), a környezetvédelemre és a természetes környezet védelmére több mint 1,6 milliárd euró ( közel 400 milliárd forintnyi), az életminőség javítására, a vidéki gazdaság diverzifikálására pedig 622 millió euró (közel 160 milliárd forintnyi) támogatás jut az uniós forrásokból a következő 7 évben – mondta Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter budapesti sajtótájékoztatóján.

A magyar program alapvetően különbözik a többi ország mezőgazdasági programjaitól – tette hozzá. Magyarország a technikai lemaradás felszámolására, a szerkezeti átalakítás elősegítésére helyezte a hangsúlyt, a források 48 százalékát erre fogjuk fordítani. A társadalmi vita során minden szereplő ezt a megoldást támogatta – hangsúlyozta a miniszter. A magyar fejlettségi szint jelenleg harmada a franciának és ötöde az osztráknak. Első lépésben a mezőgazdasági géppark és állattenyésztő telepek korszerűsítése valósulhat meg. Eddig 160 milliárd forintnyi igény kerül ebben a dimenzióban rögzítésre.

A kiírt programokról 3 héten belül kapnak részletes tájékoztatást a gazdák – ígérte a miniszter. Közel 60 jogcímen lehet majd pályázni, nem kizárólag mezőgazdasági célkitűzésekkel. A fejlesztések érintik a vidéket, a különböző kistérségeket is: a tervek szerint ezekből a pénzekből a jövőben elindulhatnak a falu-szépítési programok, iskola- és templomfelújítások is. „A támogatásra szánt összeget falvakra lebontva most úgy látjuk, falvanként akár 8-10 beruházás is elindulhat” – fejtette ki Gráf József.

„A mezőgazdasági szektor eddig minden, számára elérhető uniós forrást lehívott, anélkül, hogy komolyabb büntetést, vagy visszafizetést kellett volna utána teljesítenie” – fogalmazott a miniszter. „Nem gondolom, hogy a jövőben ez másképp alakulna.”

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha lejár a magyarországi termőföldek vásárlására vonatkozó moratórium, a miniszter azt válaszolta: Európában többféle megoldást láthatunk erre a problémára, azonban a magyar helyzet speciális. Magyarországon az állattartókat kell termőföldhöz juttatni, az állattenyésztőkre vonatkozóan kell majd speciális szabályokat kialakítani. Politikai konszenzus nem nagyon várható, ezt a szakmának kell megoldania – tette hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva Gráf József elmondta: a magyar költségvetésből idén 40 milliárd forintot különítenek el a magyarországi géppark fejlesztésére, ehhez jönnek még az uniós támogatások. A beruházásokat az EU – részelszámolás, vagy teljes elszámolás után – utófinanszírozással támogatja.

Forrás: mszp.hu

2 komment

Címkék: eu mezőgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://mszp.blog.hu/api/trackback/id/tr9171254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laci 2007.09.25. 23:49:05

A földért életjáradék program igazi kegyelemdöfés, ezt preferálja a kormány, ugyanis így a nemzeti földalapba kerül (állami tulajdonba) a föld amit ezután a nagytőkének lehet értékesíteni, mint mindent ebben az országban. A nagytőkés csoportokat szándékosan nem nevezem meg, mindenki tudja miről beszélek...

Az EU ban 2004 óta lehetőség (számunkra is) 55 évesen nyugdíjba mehet egy gazda és az EU 80%ban társfinanszírozza ezt az összeget, hogyha a gazda unokája, gyermeke, családtagja műveli a földet és 10 évig nem adja el azt. Ez a kormánynak persze rossz, hiszen így talán biztosítva lenne a kiöregedő gazda társadalomnak a vérfrissítés, igy a családi gazdaságok esetleg fennmaradhatnának.

Mennyivel egyszerűbb életjáradékot adni a földért a csődközeli öreg gazdának majd eladni a földjét a külföldi nagytőkésnek.

2011-ig Mo.-on moratórium van a külföldi földvásárlásoknak. Ma Mo.-on keleten 2-300.000 Ft. 1 Ha, nyugat Mo.-on 1,5 millio Ft 1 Ha, addig az osztrák határ után kb. 9 millió Ft. 1 ha. Nem nehéz elképzelni kik fognak hozzájutni ezekhet az óriási területekhez. Dél Amerikai tipusú hatalmas ültetvények lesznek nálunk, korszerű gépparkkal, minimális munkaerőigénnyel... A magyar gazdatársadalom pedig megszűnik létezni. A városokban már most sincs elég munka.... hová mennek???

Sajnos ezeknek az un. nagytőkéseknek nálunk az a fajtája van akik nyomorba döntik az országunkat. Hogy ezt a magyar nép mikor veszi észre, nem tudom. Sajnos ma ez van szerte a világon. Ők döntik el melyik ország lesz virágba borítva és melyik lesz eltaposva :(

Téved bárki aki azt hiszi, hogy ez az MSZP-re lenne igaz csak. Minden ma hatalmon lévő párt UGYANABBÓL A TÁLBÓL CSERESZNYÉZIK! Ezt lehet vitatni, de önmagadnak fogsz hazudni!


Üdv.

Négyesi Gréta 2008.01.17. 20:54:22

Tisztelt Gráf Miniszter Úr!
A családom nevében köszönjük eredményes munkáját, jó egészséget kivánunk és további sikereket.Négyesi Gréta
süti beállítások módosítása