MSZP

Ez az oldal nem az MSZP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MSZP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Közös energiapolitika a fogyasztókért és az ellátásbiztonságért

2007.09.20. 15:50 politikus

Az Európai Bizottság a most elfogadott jogszabálycsomagba belefoglalta a kiszolgáltatott lakossági fogyasztók jogainak védelméről szóló chartát

A biztonságos energiaellátás stratégiai érdekei és az európai energiafogyasztók jogainak védelme egymástól elválaszthatatlan célja az egységes belső energiapiac létrehozásának – jelentette ki Herczog Edit szocialista EP-képviselő, aki üdvözölte, hogy az Európai Bizottság hosszas viták után szeptember 19-én elfogadta az európai energiapolitika megteremtéséhez szükséges törvényjavaslat-csomagot.

A képviselőnő emlékeztetett arra, hogy a Bizottság hiánytalanul átvette azokat az ajánlásokat, amelyeket az Európai Parlament ipari bizottsága, majd plenáris ülése júliusban elsöprő többséggel szavazott meg.

Herczog Edit, aki szocialista társelőadóként vett részt a parlamenti állásfoglalás kidolgozásában, hangsúlyozta: az Európai Parlament az európai energiafogyasztók jogainak jobb védelme, az energiaárak jobb átláthatósága, a fogyasztó-központú európai energiapiac kialakítása mellett tette le voksát. Örvendetes, hogy az Európai Bizottság a most elfogadott jogszabálycsomagba belefoglalta a kiszolgáltatott lakossági fogyasztók jogainak védelméről szóló chartát, tételesen javasolta az energia árképzésének közérthetőbbé tételét, nyitott és tisztességes versenyen alapuló belső energiapiac létrehozását helyezi kilátásba, felbontva egyfelől a méltánytalanul és mesterségesen magas fogyasztói árakat eredményező érdekszövetségeket, megőrizve másfelől az európai energiaellátás biztonságához fűződő hosszú távú stratégiai érdekeinket.

Herczog Edit ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az energia felhasználásának hatékonyságát is számottevő mértékben növelni kell, hiszen a lakosság és a vállalkozók villany- és gázszámláján ez jelentheti a legtetemesebb megtakarítást, miközben az energia előállításával és fogyasztásával járó széndioxid-kibocsátás csökkenés a klímaváltozás elleni küzdelemben is komoly előrelépés lesz.

A most elfogadott csomag egy időben kerül az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa elé, és ha a jelenlegi formájában hagyják jóvá, olyan közös európai energiapolitika születik, amely egyszerre szolgálja az unió tagállamainak stratégiai érdekeit, az európai lakosok jogait és védelmét, az európai gazdaság versenyképességét és növekedését, valamint környezetünk megóvását.

Forrás:mszp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: energetika

A bejegyzés trackback címe:

https://mszp.blog.hu/api/trackback/id/tr89171502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása