MSZP

Ez az oldal nem az MSZP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MSZP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Panelprogram a vidéki városokban

2008.03.18. 11:52 politikus

50 ezer lakás újulhat meg

A panellakások fűtése éves szinten 80-100 milliárd forintot tesz ki Magyarországon. A most induló panelprogram ezeket a költségeket 20-40 százalékkal csökkentheti – erről Bókay Endre, az MSZP országgyűlési képviselője beszélt keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Magyarországon 800 ezer panelépület található, ebből a korábbi panelprogramok során több mint 100 ezret újítottunk fel – mondta a képviselő. A 2008-as költségvetésből 10 milliárd forintot különített el a kormány a további fejlesztésekre – ez nagyjából 50 ezer lakás felújítását teszi lehetővé a következő évben. A támogatás célja az 1992 júliusa előtt kiadott építési engedély alapján, iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítése. Az eddigi program keretein belül a tulajdonosok pályázhattak a nyílászárók cseréjére, a hőszigetelés megújítására, illetve az épületgépészeti rendszerek felújítására. Az új program - a már meglévő elemeken kívül - támogatja olyan berendezések telepítését is, melyek a megújuló energia felhasználását növelhetik. A program a napenergia-, a bioenergia és a biomassza felhasználását, tehát az alternatív energiaforrások fogyasztását támogatja nagyon hangsúlyosan – fogalmazott a politikus. Ezek a pályázatok, megrendelések egyben piacot is teremtenek – tette hozzá.

Az ÖKO-program finanszírozása is átalakul: az igényelt állami támogatás mértéke a támogatás szempontjából elismerhető a bekerülési költség maximum 35 százaléka, legfeljebb 54 ezer forint lakásonként. Az ÖKO- programon belül állami segítséggel alakíthatók ki az egyedi fűtésszabályozók és mérőórák. A fennmaradó 65 százalék megoszlik az önkormányzatok és a lakóközösségek között, 15-50 százalékos arányban. A pályázat benyújtásának rendszere is megváltozott: míg eddig csak az önkormányzaton keresztül lehetett a minisztériumhoz pályázatot eljuttatni, addig február elsejétől már a lakóközösségek közvetlenül, adott esetben önkormányzati támogatás nélkül is igényelhetnek költségvetési hozzájárulást a felújításhoz. Ahol az önkormányzat nem biztosít támogatási forrást, ott természetesen az érintett lakóközösségnek kell a projekt 65 százalékának kifizetéséről gondoskodnia.

Bókay Endre az önrész finanszírozásához kapcsolódóan elmondta: továbbra is igénybe lehet venni a Panel Plusz hitelprogram nyújtotta lehetőségeket, tehát az önerővel nem rendelkező lakóközösségek és önkormányzatok 15 éves futamidőre, államilag támogatott 5-6 százalékos kamat mellett vehetnek fel hitelt.

A panelprogramok hozadékaként egyrészt mérséklődtek a panellakások fűtési költségei, másrészt a nyári hónapokban is kellemesebb a lakások klímája – fogalmazott Bókay.

A pályázatokat 2008. szeptember 30-ig lehet benyújtani, az elbírálás várhatón egy hónap múlva, október végén be is fejeződik.

Forrás: mszp.hu

3 komment

Címkék: vidék közüzemi díjak

A bejegyzés trackback címe:

https://mszp.blog.hu/api/trackback/id/tr32385923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Till S. Seemann · http://seemann.blog.hu 2008.03.18. 13:02:42

Ez egy jó gondolat. Remélem lesz is belőle valami...

wendler tibike 2008.09.18. 23:44:21

én nem szoktam cenzurázni!!! öszintén ki mondom amit akarok!!!!
az a nagy büdös helyzet hogy gyucsány helyett inkább két ceausescu mint ö szó szerint meg gyilkolja a társadalmat szétlopja az országot
.mit képzel magárol?nem sül le a bör a képéröl?
nem néz tükörbe?
ó én naiv még ilyet kérdezek a bör a képéröl eleve nem bir lsülnimert olyan vastag mint egy csizma talp a tükör meg oly annyira összetörne hogy nem lehetne még a darabjait sem megtalálni.nekem van önkritikám és használom is .aki ezt nem használja a szemembe egy mocskos ember.más különben egyik párthoz sem ragaszkodom mert mindeggyik csak a saját javát nézi.én megmondom hogy mit csinálnék .!most ténylgesen kimondom cenzura nélkül!az össze mocskos geci fasszopó ingyen élöt mind egytöl-egyig ki zavanám dolgozni havi 45-50 ezerért és tartsa fel magát.ja de nem a saját kis villájában azt felejtsék el ugyan ugy mint mi éljenek meg basszák szába a nénikéjüket még is mi a faszt képzelnek magukrol?kik ök ? tudom mindeggyik csak a saját meséjével jön .engemet egyik sem bir átverni mert én már felnöttem ugyhogy vége a gyerekkoromnak nem hiszek az ö meséikben.sajnos az ország 80%ugyan ilyen mint ezek csak más elven .de gyurcsán itt a leggeciládább rmélem hogy meg is fogja szopni a nagy harci faszt ami meg is fog történni ha nem itt a földön akkor amoda át .hiszek a reinkarnációban .amit én meg mondok az lesz fog a szavam .isten minden nemzetgyilkost meg fog verni .tudom hogy ezek idiota sik hülyék mert még az elöjeleket semfogják észre venni most ennyi a többit legközelebb üdv egy igaz ember aki szereti a hazáját és nem árulja el

PIT692 2010.12.19. 16:55:22

Üdvözlet!

Igaz nem a panel programhoz tartozik, de ez is vidékkel kapcsolatos.
Debrecent Fidesz vezetőség kormányozza évek óta, minden választáskor fűt fát ígérnek a polgároknak, szerintem a Debrecenhez tartozó kertvárosokban nem kérdezték meg, hogy hogy vannak és mit szólnak a körülményekhez amiben laknak. Lásd: Pac közigazgatásilag Debrecenhez tartozik, választási időben a földes utakon megjelenik az út gyalu és simára gyalulja az utakat , hogy a választók lássák milyen jó a Fidesz. Igen, valóban jó a szavazatok bezsebelésében a választók -szó szerint- a sárban hagyásában. A belvárost szépen felújították, de -most ismét erre térek vissza, mert ismerősök is ott laknak- Pac-on balkáni körülmények vannak pedig kb 3km-re van a várostól, esőben sártenger van, csak fúrott kutak és ásott kutak vannak, nincs közmű, gáz is csak a település elején, vezetékes víz nincs, szemét elszállítást mindenki maga oldja meg. Kérdem én Kósa úr hova költi azt a pénzt amit a város fejlesztésére kap? Ez a település is Debrecenhez tartozik. Kósa úr szépen elbiciklizett Budapestre Orbán úrhoz hogy ott Kis pincsi kutyája legyen és a választóit nyakig a ganéban hagyta. Miért nem a környező településeken kerékpározott körbe, hogy lássa milyen élete van az ott élőknek az állítólagos szavazóinak? Vajon hogy szerezte meg a szavazatukat?
Az ott élő MSZP-s képviselők hol vannak? Miért nem készítenek felméréseket, képeket és teszik fel a parlamentben ezeket a kérdéseket vagy mutatják meg a képeket?
Tisztelettel
B.I.L.
süti beállítások módosítása