MSZP

Ez az oldal nem az MSZP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MSZP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

A kitűzött célok helyesek voltak

2008.03.31. 12:31 politikus

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök parlamenti felszólalása

– Úgy kell politizálni, hogy egyetlenegy polgár se érezhesse azt, hogy választani kell a nemzet hosszú távú érdekei és az ő személyes, rövid távú érdekei között – fejtette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Parlamentben.

„A kormányzás különböző érdekek összeegyeztetése a vallott, képviselt értékek világán belül, sokfajta egyéni és csoportérdeké, rövidebb és hosszabb távú érdeké. A politikának éppen az a szépsége, ami a nehézsége is. Hogyan lehet ebben a sokfajta érdekvilágban és ebben a nagyon széles értékvilágban egyszerre nyugalmat is teremteni és változást is hozni. Valóban, ez időnként nem könnyű és konfliktusos.

Az a kormánykoalíció, amely ma kormányoz, 2006-ban azt mondta, hogy: Magyarország számára változások sorozatára van szükség ahhoz, hogy Magyarország erősebb és sikeresebb legyen. Ha úgy tetszik, alkalmazkodásra, vagy divatos szóval reformokra.

Most, 2008-ban a kormánykoalíció pártjai ugyanezt gondolják. Azt gondolják, hogy az akkor kitűzött célok helyesek voltak. Egyszerre kell szolgálni a biztonságot és egyszerre reformok sokaságát kellett indítani. Az a beszéd, amelyre ön is utalt, miről szólt? Döntően azt a kérdést járta körül, hogy vajon az elmúlt két év vitái, konfliktusai, nehézségei indokot adnak-e arra, hogy azt mondhassuk, hogy kevesebb reform kell Magyarországon, kevesebb változás, kevesebb alkalmazkodás? Van, aki azt mondja, hogy igen, ez a válasz. A mi válaszunk szombaton – és az én személyes válaszom is – az volt, hogy nem kevesebb reform kell, de több biztonság kell. Úgy kell politizálni, hogy egyetlenegy polgár se érezhesse azt, hogy választani kell a nemzet hosszú távú érdekei és az ő személyes, rövid távú érdekei között. Valóban, ezt a konfliktust feloldani nagyon nehéz.

Az első kérdésben, ahol egyszerre kellett gyors egyensúlyt is teremteni és elindítani változásokat, egymással nagyon sokszor szembekerült a nemzeti érdek és az egyéni érdek. Arról szólt a szombat, és ezt képviselem ma is, hogy a célok feladása nélkül olyan új megoldásokat kell választani, olyan eszközöket kell választani, amely ezt a konfliktust nem idézi elő: egyszerre szolgálni a nemzeti érdeket és egyszerre megfelelni a személyes érdekeknek is.

Ha úgy tetszik, akkor bársonyosabb reformok kellenek. Ezt a kifejezést használtuk. A magyar egészségügyben szükség van átalakításra. Egyikünk sem vitatta 2006-ig. Ma is azt gondolom, hogy szükség van. Azt is gondolom ugyanakkor, hogy az átalakítás folyamatában, miközben nagy intézményeket, szerkezeteket alakítunk át, törekedni kell arra, hogy ez ne járjon együtt a hétköznapok biztonságának csorbulásával, hogy ne érezhesse senki azt, hogy jó, hogy van reform hosszú távon, de nem akarom, hogy ez minőségromlással járjon. Nem akarom, hogy a kiszámíthatóság csökkenésével járjon. Nem a célokat kell feladni, hanem meg kell hallani azt, amit az emberek mondanak, hogy így, ez a teher, ez a megoldás túlságosan sok. Az eszközökben lehet is, és kell is változtatni.

Nagyon fontosnak gondolom, hogy amikor egy időszakot lezárunk, akkor együtt legyen benne az elemzés, értékelés, benne legyen az önkritika is – helyenként szerintem megengedhető az irónia is –, és legyen benne ilyen módon politikai, intellektuális alap, hogy merre menjünk tovább. A kormány és a kormány pártjai a következő két évre vonatkozó politikájukban azt tartják szem előtt, hogy egyszerre kell szolgálni az ország hosszú távú érdekeit és az átalakításokat oktatásban, felsőoktatásban, egészségügyben, szociális rendszerben, adó- és járulékkérdésekben. Szolgálni egyensúlyt, megőrizni a konvergencia-programot és szolgálni a növekedést. De mindezt úgy, hogy összhangban legyen az emberek hétköznapi biztonságérzetével.

Ez a célunk. És az a célunk, hogy ennek érdekében folytassuk a kormányzást. Legalábbis ez az ország célja, azt gondolom. Hogy mi az egyes pártok célja, azt az egyes pártok majd megmondják. A Magyar Szocialista Pártnak az a célja, hogy folytassa a kormányzást, a koalícióval együtt. Azt gondolom, hogy így teremthető összhang az ország céljai és a kormányzás céljai között."

Forrás: mszp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gyurcsány ferenc kormányzás

A bejegyzés trackback címe:

https://mszp.blog.hu/api/trackback/id/tr12410959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása