MSZP

Ez az oldal nem az MSZP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MSZP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Magyarország kiemelkedően teljesített

2008.04.01. 12:43 politikus

Meg kell őriznünk az uniós kohéziós politika jelenlegi céljait, és törekednünk kell a források bővítésére 2013 után

Tabajdi Csaba MSZP EP delegációvezető kezdeményezésére Danuta Hübner regionális politikáért felelős biztossal folytatott zártkörű egyeztetést az Európai Parlamentben működő Visegrád+ Fórum. A magyar, cseh, szlovák, lengyel, szlovén, észt, litván, lett, bolgár és román szocialista delegációvezetők előtt Hübner biztos asszony kiemelte, hogy a 2004-2006-os időszakot tekintve az új tagállamok közül – a források 90 százalékos felhasználásával –Magyarország kiemelkedően teljesített.

Hazánk felkészült a pénzek felhasználására és ez bíztató a 2007-13-as időszakra vonatkozóan is. A Bizottság értékelése szerint a 2007-13-as költségvetési időszakra benyújtott új tagállami fejlesztési tervek – köztük az Új Magyarország Fejlesztési Terv – megfelelnek az EU által kitűzött céloknak, azaz a kevésbé fejlett régiók felzárkózását, az egyes tagállamok hosszú távú fejlődését szolgálják.

A kohéziós politika jövőjéről szólva Danuta Hübner elmondta, hogy radikális változás nem várható, azaz az unió a jövőben is kiemelten támogatja a legszegényebb európai régiókat. Emellett hangsúlyosabb szerepet kap az egyes régiók versenyképességének javítása, a kis- és középvállalkozások segítése, és az új globális kihívások – mint a klíma- és energiapolitika – finanszírozása.

Tabajdi Csaba kérdésére a biztos asszony kifejtette, 2013 után könnyen elképzelhető, hogy az új tagállamoknak választaniuk kell a Közös Agrárpolitikára és a kohéziós politikára fordítható források csökkentése között. A globális kihívásokra adott válaszként ugyanis az unió költségvetésébe új célként épül be az energia- és klímapolitika támogatása, a K+F-re fordított kiadások növelése, miközben a költségvetés mérete jelentősen nem fog növekedni.

Ebből a versengésből valószínű, hogy a Közös Agrárpolitika kerül ki vesztesként. Tabajdi Csaba erre tekintettel hangsúlyozta, hogy „az elkerülhetetlennek élére kell állni”. A KAP-ban érdekelt tagállamoknak – így Magyarországnak is – minél hamarabb ki kell alakítania álláspontját a kohéziós politika és a Közös Agrárpolitika jövőjéről, hogy felkészülten vehessen részt ebben, az ország jövője szempontjából meghatározó vitában. A KAP jövőjéről folytatott szakmai, szakpolitikai vitának lesz meghatározó állomása a 2008 április 11-12-én Nádudvaron megrendezett Magyar Agrárakadémia.

Gurmai Zita, regionális bizottsági tag kérdésére reagálva Hübner biztos elismerően nyilatkozott márciusi magyarországi látogatásáról és a hazai kistérségek létrehozásáról, amellyel példaértékű modellt alakított ki hazánk.

Fazakas Szabolcs kérdésére a biztos elmondta, a kohéziós politikával kapcsolatos korrupció visszaszorítását európai-szintű feladatának tekinti a Bizottság. Erre jó eszköz a felhasználási eljárás egyszerűsítése és átláthatóvá tétele, amire jó példával szolgál az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kialakított egyszerűsített pályázati rendszer.

Harangozó Gábor, regionális bizottsági tag kérdésére válaszolva Danuta Hübner hangsúlyozta, hogy a Magyarországon kialakított kistérségi modell képes a leghatékonyabban megbirkózni az elmaradott térségek speciális problémáival. Érdemes megvizsgálni, hogy a magyar modellt miként lehetne európai szinten is alkalmazni.

Forrás: mszp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: eu támogatások

A bejegyzés trackback címe:

https://mszp.blog.hu/api/trackback/id/tr29410979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása