MSZP

Ez az oldal nem az MSZP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MSZP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Fenn kell tartani a szolidaritáson alapuló szociális felelősségvállalást

2008.03.11. 18:31 politikus

A kabinetnek nem áll szándékában a segélyezésre szánt pénzügyi kereteket szűkíteni.

Munkaalapú és egyben szociálisan felelős társadalmat és gazdaságot szorgalmazott a miniszterelnök azon a polgármesterekkel folytatott keddi budapesti konzultáción, amelyen a szociális segélyezéssel kapcsolatos szabályozás tervezett megváltoztatása volt napirenden. Munkaalapú társadalmat és gazdaságot szeretnék, olyat, amelyik eközben szociálisan felelősséget vállal, amelyben erős a szolidaritás – mondta Gyurcsány Ferenc a huszonhat meghívott polgármester és minisztériumi szakértők részvételével tartott tanácskozáson.

Nem lehet célja egyetlen kormánynak és önkormányzatnak sem, hogy támogasson, illetve ösztönözzön bármilyen előítéletes mentalitást és gondolkodást – hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette: a kabinetnek nem áll szándékában a segélyezésre szánt pénzügyi kereteket szűkíteni. A kormány azt gondolja, ami forrás rendelkezésre áll e célra, azt „ott kell felhasználni.” Jelenleg mintegy 200 milliárdos nagyságrendben költenek segélyezésre.

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor polgármesterek beszámolóira hivatkozva elmondta: a legjobb szándék mellett is kialakult a szociális segélyezés rendszerének egy nem kívánt mellékhatása. Arra panaszkodnak a polgármesterek, hogy változó intenzitással, de folyamatosan találkoznak azzal, hogy a kialakult szociális segélyezési rendszer nem ösztönzi legális munkavégzésre még azokat sem, akik egyébként ha akarnának, akkor tudnának dolgozni. A polgármesterek szerint a segélyezésnek nem lehet az a célja, hogy bárkit is távol tartson a munkától – hozta szóba a miniszterelnök az egyik neki felvetett problémát.

Nem vitatható ugyanakkor, hogy fenn kell tartani a szolidaritáson alapuló szociális felelősségvállalás széles rendszerét – mutatott rá a kormányfő, aki felidézte a kabinet e téren tett erőfeszítéseit. Utalt arra, hogy 2006-ban átalakították a családtámogatás rendszerét, hogy érvényesüljön az az elv, amely szerint minden gyermek egyenlő. Szintén ebben az évben lépett életbe a családsegélyezés új rendszere, amely számba vette az eltartandók számát, a feladatokat, amelyekkel a családok szembesülnek, s ennek alapján biztosít differenciált támogatást.

A miniszterelnök azt mondta, szeretné, ha a családi pótlék védelmet élvezne, s nem szeretné, ha azt „érdemalapúvá” tennék. Egy ilyen esetleges törekvés ellen teljes erővel küzdene – jelezte.

Az érintettektől az átfogó nagy koncepciók mellett konkrét normaszöveget vár, s azt kérte a hét önkormányzati szövetségtől, hogy tavaszi tanácskozásaikon alakítsák ki álláspontjukat.

Székely Judit, a szociális tárca szakállamtitkára arról beszélt, hogy Magyarországon minden erőfeszítés ellenére alacsony a foglalkoztatottsági színvonal. A nem foglalkoztatottaknak kialakult egy „kemény magja”, akiket nagyon nehéz és költséges visszavezetni a munkaerőpiacra.

A szaktárca többek között a járulékkedvezményekkel, s azok elengedésével próbálja ösztönözni a munkáltatókat, de a szakállamtitkár megemlítette a rugalmas foglalkoztatási formák elterjesztését is.

Teleki László, az MSZP esélyegyenlőségi munkacsoportjának vezetője arról beszélt, hogy a társadalmi előítéletek a munkaadók oldalán is megjelennek, ezért nagyon fontos a társadalmi fogadókészség növelése. A romák helyzete sorskérdés, s nincs több idő – hangsúlyozta, üdvözölve a kezdeményezést.

Forrás: mszp.hu

5 komment

Címkék: gyurcsány ferenc szoliraditás

A bejegyzés trackback címe:

https://mszp.blog.hu/api/trackback/id/tr31376584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiss géza 2008.03.12. 20:52:22

Jobboldali diplomás emberként kérdezem- meddig tűrik a józan MSZP-sek még Gyurcsány Ferenc ámokfutását? Higyjék el, ha más lenne a miniszterelnök: Szili Katalin pl. még öröm is lehetne ebben az orszáhban élni. Így csak napról napra a hazugságokkal szembesülünk...

sissy · http://0684351407 2008.03.20. 20:29:24

tisztelt kiss géza, " hazafiak ", "jabuga",és többiek !
Ismerik ezt a pszichológiai igazságot?..."amilyennek látod a külső világot, az vagy te belül." Minden amit látsz, kivetítés! Kár, hogy ezt nem ismerik fel! Nem is tudják, hogy mennyire árulkodik ÖNÖKRŐL a kivetítésük. Nézzenek utána, nagy irodalma van a témának!( projekciók! ) Gyurcsány úr sokkal hitelesebb és felelőségteljesebb belső világot mutat.Sajnálom,hogy a társadalom még éretlen arra, hogy értse,tudja,olvassa az igazságot.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2008.03.25. 14:52:15

Mondtam már hogy imádom amikor a fizetett fórumozól benyalnak annak aki megfizeti őket? :)

bErCiKiNg 2008.04.01. 19:30:07

Igen, hát vannak ilyesfajta bérencek. Előfordul. De mit várjunk GYF től és bandájától? Erre képes...

bErCiKiNg 2008.04.17. 20:41:48

DE NE TÉVESSZEN MEG SENKIT SE azok akik azt írják "hűje geci zsidó meszp az egy szar hülye gyurcsány - hitler88"

ezeket is csinálják, hogy tujdák mondani GYFék hogy milyen buták vagyunk ^^
süti beállítások módosítása