MSZP

Ez az oldal nem az MSZP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MSZP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Ismerje meg jogait! Éljen jogaival!

2008.03.12. 20:14 politikus

EU-díjas fogyasztóvédelmi gyerekrajzok

„Gyermekeink beleszülettek fogyasztói társadalmunkba. Ha ezen már nem is tudunk változtatni, legalább adjuk meg a lehetőséget nekik, hogy öntudatos fogyasztókká váljanak” –mondta Herczog Edit annak kapcsán, hogy magyar fogyasztóvédők nyerték a gyerekeknek szóló fogyasztóvédelmi kampány díját az Európai Unióban.

A fogyasztóvá nevelés elsődleges színtere változatlanul a család, ugyanakkor a mai fogyasztásközpontú világban természetes igényként jelenik meg, hogy az iskola készítse fel a tanulókat az ésszerű fogyasztói magatartásra. „Magyarországon az elvégzett munka eredményességét jól mutatja, hogy idén, amikor először osztották ki a fogyasztók felvilágosítását szolgáló európai kezdeményezéseknek járó díjat Brüsszelben, magyar sikerről számolhatunk be” – hangsúlyozta a szocialista EP képviselő.

A fogyasztók tájékoztatását elősegítő verseny mottója „Ismerje meg jogait! Éljen jogaival!” volt. A versenyen – amelyen minden tagállam győztes kampánya indulhatott – a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) nyerte el rajzpályázatával a legjobb – fiataloknak szóló – kampány díját. A versenyre nevezett pályaművek között szerepelt a légiutas jogokról, az internetes csalásokról, a megtévesztő reklámokról, az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló kampány is.

A rajzpályázat elsődleges célja az volt, hogy játékos formában és interaktív módon felhívja az általános iskolások figyelmét a fogyasztóvédelem jelentőségére.

„A Fogyasztók Európai Napja” keretén belül megrendezett kampány az EU tagországaiban sikerrel járt, hiszen elérte, hogy a fogyasztóvédelem kitüntetett szerepet kapjon már a gyerekek körében is, így a jövőben minden évben átadják a díjat – jelentette be az EU fogyasztóvédelmi biztosa, Mengela Kuneva.

A Fogyasztóvédelmi Világnapot március 15-én tartják, annak emlékére, hogy John F. Kennedy amerikai elnök 1962-ben ezen a napon hirdette ki a négy alapvető fogyasztói jogot összefoglaló történelmi nyilatkozatot. Ennek a nyilatkozatnak köszönhetően került nemzetközileg elismerésre a kormányok és az Egyesült Nemzetek Szervezete által az a tény, hogy minden állampolgár fogyasztóként alapvető jogokkal rendelkezik.

Forrás: mszp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: jog fogyasztóvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://mszp.blog.hu/api/trackback/id/tr48378913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása