MSZP

Ez az oldal nem az MSZP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MSZP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Újraállamosítás lenne, ha az OMV átvenné az irányítást a MOL fölött

2007.07.19. 09:53 politikus

„Nekem is nagyon sok mondat hiányzik Magyarországon, egyik-másik olyan, amit talán elmondhatna a köztársasági elnök, más mondatokat meg más”

Gyurcsány Ferenc szerint a köztársasági elnöknek nyilván van oka arra, hogy újra nyilvánosan véleményt mondjon róla, de ő nem ismeri ezt az okot – erről a miniszterelnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt szerda este, hozzátéve, hogy nem kíván vitázni az elnökkel.

Sólyom László köztársasági elnök vasárnap a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorának adott interjújában azt mondta: „a miniszterelnök az őszödi beszéde után nem kért bocsánatot, hanem magyarázta, hogy ezt miért tette, de ez az alapvető kérdést nem oldja meg.”

Kerülni fogom, hogy az elnökkel ebben vagy más kérdésben vitába bocsátkozzam, vagy legalábbis tízszer meg fogom gondolni, és ha mégis megteszem, annak lesz egy nagyon világos és egyértelmű oka. Attól tartok, hogy az elnök is épp azért nyitotta ki ezt a vitát, mert volt rá valami oka, de nem tudom, mi az – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy tavaly október 6-án, a parlamenti bizalmi szavazás előtt negyven percben beszélt erről a témáról, mert egy mondattal nem intézhetők el sem az okok, sem a következmények. Ha az elnök úr ezzel nem elégedett, azt tudom mondani, hogy én ott, erre a kérdésre a választ megadtam, beszámoltam a parlamentnek és azt mondtam, ezzel együtt ítéljenek meg – hangoztatta.
A kormányfő kijelentette: nem változott erről a véleménye október 6-a óta, és amit a köztársasági elnök vár tőle, az nem egyezik azzal, amit ő akkor elmondott. Nekem is nagyon sok mondat hiányzik Magyarországon, egyik-másik olyan, amit talán elmondhatna a köztársasági elnök, más mondatokat meg más – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc kitért arra: mindig is tiszteletben tartotta Sólyom László alkotmányos jogállását, de jó néhány dolog van, amiben ő sem ért egyet vele. A köztársasági elnök azon mondatára, miszerint a kormány intézkedéseiből egyelőre csak a rombolás látszik, a kormányfő azt válaszolta: Magyarország megújításával, építésével együtt jár a régi lebontása. Sajnálom, ha valaki csak ezt látja. Arra a kérdésre, hogy szerinte ezzel a nyilatkozattal a köztársasági elnök túllépte-e a hatáskörét, azt válaszolta: ezt nem tudja megmondani.

Újraállamosítás lenne, ha az OMV átvenné az irányítást a MOL fölött. A kormányfő erről annak kapcsán beszélt, hogy szerdán megbízta az igazságügyi minisztert, készítsen elő egy szabályozást az Európai Unió normáival összhangban azért, hogy a magyar állam kontrollt tudjon gyakorolni olyan üzleti tranzakciók esetén, amikor másik állam befolyása alatt álló társaságok próbálnak befolyást szerezni a közellátás szempontjából stratégiai szerepet betöltő vállalatokban. Gyurcsány Ferenc az interjúban beszámolt arról is, hogy a problémáról múlt pénteken egy vacsorán személyesen is beszélt az osztrák kancellárnak.

Nem azzal van probléma, ha valaki tulajdont akar szerezni a MOL-ban, de az nincs rendben, hogy egy olyan kormány, amellyel a magyar kabinet normális viszonyt ápol, összekötik vele a történelmi hagyományok, előzetes értesítés nélkül, egy általa kontrollált cégen keresztül befolyást próbál szerezni egy magyar stratégiai vállalatban – hangoztatta.

A kormányfő szerint, ha egy magánbefektető jelenne meg, akkor nem szabadna megszólalniuk, hiszen mindig is ösztönözték a MOL-ban való tulajdonszerzést. Engem a magyar választók megköveznek, ha nem veszem észre, hogy miközben eddig privatizáltuk a MOL-t, most szó nélkül tűröm, hogy államosítsa a céget egy külföldi kormány – jelentette ki. A miniszterelnök úgy látja: nem szabad megengedni, hogy egy stratégiai ágazatot, például az energiaellátást, egy külföldi állam kontrollálja, amely tőlünk független politikai és egyéb érdekekkel rendelkezhet.
 
Forrás: mszp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság gyurcsány ferenc sólyom lászló

A bejegyzés trackback címe:

https://mszp.blog.hu/api/trackback/id/tr5120916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása