MSZP

Ez az oldal nem az MSZP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MSZP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Új lehetőségek, új esélyek a munkavállalók számára

2007.09.18. 11:56 politikus

Távmunka-helyek

A távmunka-rendszer kiépítése új lehetőségeket teremt a megváltozott munkaképességűek, az alacsony iskolai végzettségűek, az 50 év fölötti munkavállalók számára is – mondta a Szociális és Munkaügyi Minisztérium tárcavezetője, Lamperth Mónika a mai sajtótájékoztatón. „Közös felelősségünk, hogy a lehető legjobban használjuk ki a modern eszközök adta új lehetőségeket a munkaerőpiacon is – tette hozzá a miniszter.

Magyarországon jelenleg az összes munkavállaló 4 százaléka, 140-150 ezer ember dolgozik távmunka- módszerrel. Ez a szám a többi EU tagállamban és az Amerikai Egyesült Államokban is sokkal magasabb: az EU összes aktív munkavállalójának 13 százaléka, az USA-ban az összes foglalkoztatott 24 százaléka dolgozik otthonról.

A távmunka esélyt jelenthet az ország gazdaságilag kevésbé fejlett régióiban lakók, a hátrányos helyzetűek, az inaktívok, a megváltozott munkaképességűek számára – hangsúlyozta Lamperth Mónika. Nyugat-Európában közkedveltek az atipikus munkavállalási formák – a részidős foglalkoztatás, vagy a távmunka – Magyarország is igyekszik felzárkózni az uniós átlaghoz.

A távmunka-végzés alapvető feltétele, hogy a munkavállaló internet-hozzáféréssel rendelkezzen. A közép-magyarországi régióban 100 háztartás közül 24-ben van internet, míg a dél- magyarországiban csak 12-ben. Nem működhet a távmunka a infrstruktúra fejlsztése nélkül. Egyedi megoldást valósított meg az örkényi önkormányzat: felépített egy távmunka-házat azok számára, akik nem rendelkeznek a faluban internet-hozzáféréssel, mégis képesek távmunka-végzésre – mondta a miniszter.

A minisztérium által kiírt pályázatoknak köszönhetően az elmúlt évben több mint 3000 új távmunkahelyet hirdettek meg a munkavállalók. „Fontosnak tartjuk, hogy – a versenyszférán kívül – a közszférában is elterjedjen ez a foglalkoztatási forma. Eddig összesen 175 szakmát regisztráltak a munkaügyi piacon, melyeket szívesen végeznek távmunkában, ezek közül néhány: könyvelés, call-centerek üzemeltetése, program- és szoftverfejlesztés, újságírás, tervezés, fordítás.

2007 őszén indulnak a gyesről, gyedről visszatérők, alacsony képzettségűek, pályakezdők és az 50 év feletti munkavállalók számára meghirdetett programok, amelyekre a tárca 2009 végéig 26 milliárd forintot kíván fordítani. A megváltozott munkaképességűek számára meghirdetett program, a Rehabilitációs Program 2008 januárjától – a rehabilitációs járadék bevezetésével összhangban – segíti az érintettek elhelyezkedését – számolt be a miniszter.

A Távmunka Tanács a szociális- és munkaügyi miniszter tanácsadó testülete, vezetője Simon Gábor. A politikus elmondta: „a munkaerőpiac az elmúlt esztendőkben olyan kihívásokkal találkozott, melyeket már nem lehet a hagyományos módon kezelni. Ösztönözni kell az atipikus munkavállalási formák elterjedését Magyarországon. A minisztérium feladata, hogy segítse a munkaerőpiacról kiszorult munkavállalók reintegrációját.”

Az elmúlt négy évben négy pályázatot írtunk ki – fejtette ki Simon Gábor. „Ezek a pályázatok képzési- és bérjellegű támogatásokra szóltak, s a pályázatok zöme a gazdasági szférából érkezett be. A legutolsó pályázatokban már kiemelt szerepet kapott az állások konverziója, azaz a távmunkává alakítás, melynek célja a munkahely-megtartás segítése.

A foglalkoztatók 80 százalékánál nem történt létszámcsökkenés, egyharmaduknál pedig egyenesen növekedett a foglalkoztatottak száma. A távmunka javítja a foglalkoztathatóságot, új esélyeket teremt, és hozzájárul versenyképesség növekedéshez is - mondta Simon Gábor. Az állam szerepe a keretfeltételek biztosítása, a jogszabály-alkotás - a munkahelyeket a gazdasági szereplőknek kell létrehoznia.

A minisztérium olyan új szoftvert fejlesztett ki, mely segít eligazodni a munkavállalónak a távmunka világában. A szoftver-fejlesztője elmondta: „a cél az volt, hogy a szoftver minden magyar állampolgár számára, platform-független módon hozzáférhető legyen, és ne igényeljen semmiféle különleges eszközt.”

Jövő hétfőtől a szofver ingyenesen letölthető a Távmunka Tanács honlapjáról, illetve a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapjáról.

Forrás: mszp.hu

1 komment

Címkék: munkaügy

A bejegyzés trackback címe:

https://mszp.blog.hu/api/trackback/id/tr24170218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nóra 2008.03.11. 16:59:42

Csak a Miniszterelnöknek van felelőssége? Mindenkinek van!

süti beállítások módosítása