MSZP

Ez az oldal nem az MSZP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MSZP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Nemzeti sportstratégia

2007.09.21. 10:44 politikus

"A sport közös nyelv ebben az országban"

„Azon, hogy ki, hogyan és milyen sportágakban indul, lemérhető, milyen az adott nemzet karaktere. A sporthoz való hozzáállás, a sporttevékenység, az elért eredmények megmutatják az ország lakosságának és az országot kívülről értékelőknek, milyen nemzet is vagyunk mi” – mondta Bajnai Gordon, önkormányzati és területfejlesztési miniszter a Stratégiai Hajó 2007 nevet viselő rendezvényen.

"Amiben Magyarország mindig is jó volt, azok a hősies, egyéni, vagy kiscsoportos teljesítmények. Ilyen a birkózás, a kajak-kenu, a cselgáncs. Olyan teljesítmények nyújtunk ezeken a területeken, melyek messze meghaladják azt, ami az ország adottságaiból következne" – tette hozzá. Azonban nem tartozik erősségeink közé a hosszú távú együttműködés, a kitartó közös munka – a sporttevékenységek területén sem.

A sporttevékenység támogatásában és a támogatás különböző módozatait illetően politikai egyetértés van. „Az ország gerincét, lelki stabilitását, önbecsülését a sport adja meg” – hangsúlyozta a miniszter. „A magyar sport már most is példát mutat a magyar társadalomnak. A cél az, hogy ne csak a hősies teljesítményekkel foglalkozzunk: ne csak sportnemzet legyünk, váljunk sportoló nemzetté” – fogalmazott Bajnai.

Az állam dolga, hogy olyan alapokat nyújtson, olyan jogi-finanszírozási rendszereket építsen, melyek hosszú távon fenntarthatóak. A civilek és az állam összefogását kell erősíteni a sportpolitika területén is – jelentette ki.

Bajnai Gordon hozzátette: a sporttörvény módosítását a közeljövőben a Parlament elé viszi a kormány, azzal a szándékkal hogy a jogszabályi környezetet a már elfogadott Sportstratégiához igazítsa.

A doppingprogram kapcsán a miniszter kifejtette: „az előző Olimpián szembe kellett néznünk azzal, hogy valami elromlott. Komoly szellemi és anyagi erőfeszítéseket tett azért a magyar kormány, hogy doppingügyben rendet teremtsen.” A sportban is fontos, hogy tiszta legyen a résztvevők lelkiismerete - fogalmazott.

Elbert Gábor az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Sportért felelős szakállamtitkára elmondta: a sport nem önmagában cél, hanem olyan eszköz, melyet használni lehet és kell a társadalom építésében is. „A sportnak olyan nevelési vannak funkciói, amit máshol nem lehet megtanulni.” Németország múltjára utalva hozzátette: „az, amit a politika, a kultúra soha nem tudott megvalósítani, hogy Németország a szívében, a lelkében egy legyen, azt megtette a futball világbajnokság.”

A szakállamtitkár emlékeztetett: a Sportstratégiát - nagy többséggel – már megszavazta a magyar Parlament, a „feladat az, hogy meg is valósítsuk”.

Győrfi János, a Stratégiai és Nevelési Osztály vezetője ismertette a sportstratégia prioritásait. Elmondta: a sport támogatása nem csupán a társadalom építésében játszik nagy szerepet, de jelentős munkaügyi, foglalkoztatáspolitikai és gazdaságpolitikai hatásai lehetnek. A Nemzeti Sportstratégia kontrollálni, monitorálni kívánja csupán a sportszervezést, nem pedig átvenni az irányítást a szakemberektől.

A főosztályvezető elmondta: az elmúlt esztendőben 56 közoktatási típusú sportiskola indult el, sikeres a szabadidős sporttevékenységek ösztönzésére kialakított Mindenki Sportja programcsomag, elindult a Patrónus program. „Kiemelten fontos a költséghatékony, tömegesíthető, szabadban űzhető sportok támogatása, a népesség sporttal szembeni attitűdjének megváltoztatása” – magyarázta. Nem feledkeztünk meg a fogyatékkal élők sportjának támogatásáról sem, hiszen ma 6000-6500 fogyatékkal élő ember sportol rendszeresen, míg Magyarországon 700-780 ezer fogyatékkal élő ember lakik. Elindult a sporttudósok hálózatba szervezése, a sporttudományi kutatások ösztönzése is – tette hozzá.

A Nemzeti Sportstratégia alapvetően a kistérségek, régiók és a minisztérium együttműködésére épül. Az elmúlt esztendő pályázati munkájáról kérdezte az mszp.hu Triznerné Szabó Anitát, a Nyírségi Többcélú Kistérségi Társaság oktatási- és sportreferensét.

A szakember elmondta: 2007 tavaszán írta ki a szakállamtitkárság a Komplex Kistérségi Sportprogramokat, melynek keretén belül a kistérségben számtalan sportversenyt (úszó- és gyermeklabdarúgó-versenyt) rendeztek, valamint a program keretein belül lehetőség nyílt sportszerek, sporteszközök vásárlására is az iskolák számára.

Most indul az Aktív Életmód program, mely az idősek, nyugdíjasok sporttevékenységét támogatja. Nyáron pályázatok útján sikerült forrást szerezni a hátrányos helyzetben lévő gyermekek táboroztatására is – nyilatkozta a szakértő.

A Mozdulj Magyarország! programon belül a Nyíregyházai Kistérség megszervezte a Mozdulj kistérség! programsorozatot, melynek keretei között kicsik és nagyok együtt versenyezhettek, kirándulhattak és biciklizhettek.

A minisztériumi kiírásokra az adott kistérség nyújtja be a pályázatokat, de a megvalósítás során már partnerszervezetekkel – iskolákkal, sportegyesületekkel – dolgoznak együtt – magyarázta Szabó Anita.

Forrás: mszp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: sport

A bejegyzés trackback címe:

https://mszp.blog.hu/api/trackback/id/tr51172171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása