MSZP

Ez az oldal nem az MSZP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MSZP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

A koalíciónak 30 napja van rendezni a vitát

2008.03.31. 12:33 politikus

Jobb a megvalósult, mérsékelt reform, mint az elbukott radikális reform

Gyurcsány Ferenc szerint nagyon mély koalíciós vita van, amely válsággal fenyeget. A miniszterelnök az MTI-nek hétfőn adott interjújában azonban azt hangsúlyozta: ennek megoldása az ország érdeke, és erre – az SZDSZ javaslata alapján – van 30 napja a két koalíciós partnernek. „Az ország érdeke, hogy végrehajtsuk a kormány programját, és ezt koalícióban tegyük. Az MSZP elkötelezett ebben” – jelentette ki. Közölte: a szombati bejelentése óta is folyamatos az egyeztetés a két párt között.

A koalíciós konfliktus lényegét a kormányfő abban látja, hogy az SZDSZ újabb drasztikus megszorítást szorgalmaz, amelyre viszont szerinte nincs szükség és lehetőség sem. Felidézte, hogy amikor Kóka János a parlamentben további 2.500 milliárdos tehercsökkentésről beszélt, az azt jelenti, hogy 600 ezer forintot vonna el háztartásonként, vagyis egy átlagosan kereső ember éves fizetésének körülbelül a felét, harmadát.

Gyurcsány Ferenc szerint a politikus felelőssége az is, hogy tartózkodjon a sokkterápiától. „A politikai bátorság mellé nem elég a gazdaságpolitikai okosság, kell hozzá társadalompolitikai bölcsesség is. Reform abból lesz, amit meg is tudunk valósítani, az a reform, ami fennmarad, amit elfogadnak az emberek” – vélekedett.

Kiemelte: csak bölcs, mérsékelt reformokkal lehet előremenni. Ez nem a reformok feladása, hanem megmentése – utalt az SZDSZ elnökének hétfői parlamenti felszólalására. A kormányfő szerint a vita a két párt között nem a reformokról, hanem azok tempójáról szól.

A miniszterelnök felidézte: az elmúlt hónapban nagyon sok gazdasági- és társadalompolitikai vita volt a két párt között, amelyekben az MSZP képviselte a mérsékeltebb véleményt. Példaként említette, hogy nem tudták elfogadni a kisebbik koalíciós partner javaslatai közül többek közt az idősek utazási kedvezményének megvonását, vagy a családi pótlék megadóztatását.

Úgy fogalmazott: az SZDSZ sokkterápiát szeretne, az MSZP szerint viszont mérsékelt reformpolitikára van szükség az országban. A szocialista párt két tűz között próbál utat találni, az ellenzék nagyobbik részének „ne csináljunk semmit” politikája és az SZDSZ sokkterápiája között – hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc véleménye szerint az SZDSZ felül akarja írni, a saját politikájához akarja kényszeríteni a koalíciós szerződést, hiszen abban a konvergencia-programon túli megszorítás nem szerepel. Mint mondta, az a múlt hétre lett világos, hogy bár lépni mindenképpen kell, a koalíciós pártok nem tudnak egyetérteni a pénztártörvény ügyében sem.

A miniszterelnök hangsúlyozta: az egyeztetés arról zajlik, hogyan lehet megőrizni az elképzelés erényeit, és ehhez miként lehet társadalmi támogatottságot szerezni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a reformpolitika nem Forma 1-es verseny, nem jó, ha azon mérik a sikerét, milyen gyors és milyen radikális. „Ne gyorsasági versenyt csináljunk, hanem eredményversenyt. Jobb a megvalósult, mérsékelt reform, mint az elbukott radikális reform” – jelentette ki.

A miniszterelnök visszautasította, hogy felrúgta volna a koalíciós szerződést. Emlékeztetett arra, hogy a megállapodás szerint a két pártnak van jelölési, a kormányfőnek pedig felmentési joga a miniszterek esetében. A miniszterelnöknek ez a joga alkotmányosan nem korlátozható – közölte.

Forrás: mszp.hu

1 komment

Címkék: mszp szdsz reformok kormányzás

A bejegyzés trackback címe:

https://mszp.blog.hu/api/trackback/id/tr30410961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna 2008.09.22. 18:39:46

A Miniszterelnök Úrnak sok erőt és egészséget kivánok.Az MSZP-s képviselőknek meg határozott bátor kiállást, megnyilvánulást javaslok, mert sokan csendben jól elvannak a meleg székekben.Nekik muszály a parlamentben ülni?
süti beállítások módosítása