MSZP

Ez az oldal nem az MSZP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MSZP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Nem lesz adóemelés

2007.11.27. 13:36 politikus

A parlament javított a kormány által benyújtott javaslaton, így az elsődleges egyenleg 0,1 százalékkal kedvezőbb lesz

Az Országgyűlés 14 milliárd forint többlettámogatásról döntött a jövő évi költségvetés módosító indítványainak szavazásakor – mondta Veres János pénzügyminiszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón, a 2008-as költségvetés főszámainak megállapítása után.

Az önkormányzatoknak 10 milliárd forinttal, az egészségügyre 1,3 milliárd forinttal jut több, valamint 600 millió forint lesz a büntetés-végrehajtásban az őrzési pótlék ötről negyven százalékra emelésére – közölte a pénzügyminiszter.

Veres János azt mondta, pénzforgalmi szemléletben 4,4 százalékos lesz jövőre a hiány. Mint megjegyezte, a parlament javított a kormány által benyújtott javaslaton, így az elsődleges egyenleg 0,1 százalékkal kedvezőbb lesz. Ezzel az európai uniós normák szerint az államháztartási deficit 4,1 százalék helyett a GDP 4 százaléka lesz.

A pénzügyminiszter ismertette a 22 milliárd forintos javulás tételeit. E szerint tíz milliárd forinttal csökkent a vagyonfejezet tartaléka, hat milliárd forinttal a fejezetek igazgatási költsége, három milliárddal a teljesítményértékelési rendszerre rendelkezésre álló tartalék, két milliárddal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium igazgatási előirányzata, és egy milliárd forinttal a központi szolgáltatási főigazgatóság kiadási előirányzata. Hozzátette: az általános tartalék az eredeti előterjesztéshez képest módosult, jelenleg a kiadási főösszeg 0,52 százaléka, azaz 46 milliárd forint.

Kérdésre válaszolva Veres János elmondta: nem áll szándékukban adót emelni, a konvergencia-programról szerdán dönt a kormány. Mint mondta, nem tud semmilyen olyan hírt megerősíteni, miszerint 39 százalékra nő az adóterhelés.

Egy másik kérdésre közölte: egyetértenek a jegybank azon prognózisával, miszerint 2007-ben magasabb infláció lesz, és hogy az idén kisebb lesz a GDP-növekedés annál, mint amit eredetileg gondoltak. A GDP változásának, illetve az infláció ilyen mértékű módosulásának, mint ami jelen pillanatban megjelenik, nincs hatása az egyensúlyra. Ha van többletbevétel, akkor azt többletkiadásként nyugdíjra fordítják - tette hozzá Veres János.

Arra a felvetésre, hogy Demszky Gábor főpolgármester szerint 47 milliárd forinttal kevesebb jut jövőre Budapesten beruházásokra, a pénzügyminiszter úgy válaszolt, hogy a kormány és a főváros között létrejött egy megállapodás, és a kabinet ezt be fogja tartani. Európai uniós programokban, költségvetési támogatásban a kormány teljesíteni fogja, amit eredetileg vállalt.

Forrás: mszp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság adó

A bejegyzés trackback címe:

https://mszp.blog.hu/api/trackback/id/tr41374182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása