MSZP

Ez az oldal nem az MSZP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MSZP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Konkrét lépések

2007.07.18. 15:32 politikus

A férfiak és nők közti fizetése közti különbség megszüntetéséért

Az Európai Szocialisták Pártja ma gratulált Vladimir Spidla európai biztosnak, amiért új tetteket sürget a férfiak és nők fizetése közti különbség megszüntetéséért és az 1975 óta létező szabályozás betartatásáért.

Itt az ideje, hogy férfiak és nők ugyanannyit keressenek – jelentette ki Gurmai Zita az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke. Igaz, hogy a konzervatívok már nem merik kritizálni a férfiak és nők egyenlő fizetésének elvét, de még mindig a szociáldemokraták azok, akiknek lépniük kell ezügyben. Ugyanakkor hálásak vagyunk a konzervatívok csöndes támogatásáért. – mondta, majd így folytatta:
A szabályok életbelépéséhez képest a nőknek harminc évet kellett várniuk, hogy az Európai Bizottság újra figyelmet fordítson a kérdésre. Gratulálok Spidla biztos úrnak a javaslathoz, és azért, hogy végre rámutatott a férfiak és a nők fizetése közti különbség abszurditására. Igaza van abban, hogy összetett problémával állunk szemben, de szerencsére ez nem tántorította el. Szüksége lesz az Európai Parlament és a tagállamok biztos támogatására.

Csak üdvözölni tudom, hogy a biztos úr konkrét lépéseket javasol a probléma megoldására: a már meglévő jogszabályok alkalmazása; a fizetéskülönbség elleni harc beépítése a munkaügyi szakpolitikákba; a munkaadók ösztönzése és a legjobb gyakorlatok cseréje mind nagyon előremutató intézkedések – tette hozzá.

Az ESZP február 22-én már fölhívta a figyelmet a férfiak és nők fizetése közti 15 százalékos különbségre – azért éppen ezen a napon, mert a nőknek eddig kell dolgozni ugyanazért a pénzért, amit a férfiak december 31-ig már megkerestek. Az ESZP Nőszervezete ekkor megvitatta a témát a szocialista munkaügyi miniszterekkel, többek között Franz Müntefering-gel, José Vieira da Silva-val és Spidla biztos úrral is (a fényképek megtekinthetőek: http://www.pes.org./content/view/895/1700057/lang.en/), most pedig a biztos konkrét lépéseket mutatott be a probléma megoldására.

Gurmai Zita februárban így nyilatkozott: „Tarthatatlan, hogy a nők tartósan kevesebbet keresnek a férfiaknál. Ez viszafogja a gazdaság fejlődését is. A férfiak és nők fizetése közti különbség eltántorítja a nőket a munkavállalástól. A csökkenő születések, az öregedő társadalom következtében azonban Európának a lehető legtöbb dolgozó, kereső, adófizető polgárra van szüksége. Férfira, nőre egyaránt…”
 
Forrás: mszp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: esélyegyenlőség nőpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://mszp.blog.hu/api/trackback/id/tr22120507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása