MSZP

Ez az oldal nem az MSZP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MSZP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Nem kell sokkterápia

2008.04.01. 12:37 politikus

Gyurcsány Ferenc szerint nem reform az, ami megbukik

Sok tárgyalás következik, még több találgatás, végül megállapodunk – állítja Gyurcsány Ferenc a koalíciós válságról.

- A pártértekezleten meglehetős iróniával hozta fel Horváth Ágnes ott bejelentett leváltása kapcsán, hogy az elemzők majd rájönnek, hogy ez olyan, mint Medgyessy Péter terve volt a liberális gazdasági miniszter, Csillag István elküldésére 2004-ben. Pedig ön szerint nem olyan. Az Medgyessy bukását hozta. Az SZDSZ akkor elveszítette bizalmát a miniszterelnökben. Most a liberálisok bejelentették, hogy visszavonják a kormányból minisztereiket és államtitkáraikat. Hol a különbség?

- Ott, hogy az személyes vita volt, ez pedig politikai. Lényegi, tartalmi kérdésekről szól, nem arról, hogy ki lesz a miniszter.

- Félrevezető látszat keletkezett...

- Valójában azonban a sokkterápia SZDSZ-es modellje áll szemben a mérsékelt reformok szocialista politikájával. A színfalak mögött hónapok óta folyt a küzdelem a két koncepció között. Kóka János, az SZDSZ elnöke most Simor András jegybankelnök úrra hivatkozott, aki szerint 2000-2500 milliárd forintot ki kellene vonni az állami újraelosztás rendszeréből. Ez azonban minden család számára évi hatszázezer forint veszteséget okozna, s mint ilyen, vállalhatatlan az MSZP számára.

- A nyilvánosság a liberálisok 5-600 milliárd forintos adócsökkentési csomagjáról tud, ami ennyivel venne vissza a költségvetés – remények szerint növekvő – bevételeiből.

- Ez is 120 ezer forint veszteséget jelent évente átlagosan egy-egy családnak. De ennél nagyobb volt a tét. Az SZDSZ javasolta, hogy szüntessük meg a családi pótlék adómentességét. Nem fogadtuk el. Javasolták, hogy szüntessük meg a nyugdíjak vegyes indexálását - nem fogadhattuk el. A nyugdíjasok utazási kedvezményeinek megszüntetéséhez sem járultunk hozzá. Mindez független a népszavazási eredményektől. Most már nem vagyunk hajlandóak hozzájárulni semmiféle megszorításhoz. Szerintük a reformok tempóját tartani kell, szerintünk viszont csak annak az átalakításnak van értelme, amit el lehet fogadtatni az emberekkel. Kétfrontos harcot vívunk. Egyrészt a Fidesz ellen, amely minden változást visszautasít, másrészt az SZDSZ-szel is vitázunk, mert ők sokkterápiát alkalmaznának. Egyik fél jóhiszeműségét sem vitatom. Csak másként gondolkodom. Lehet például a szlovák lendületre hivatkozni, de annak eléréséhez valóban ki kellene vonni 2000-2500 milliárd forintot az újraelosztásból. Abszurd nálunk ilyet követelni, amikor még a 300 forintos vizitdíjat sem lehetett elfogadtatni.

- Minderről azonban szó sem esik a koalíciós hadakozásban. Annál több Horváth Ágnesről, és arról, hogy önnek mihez van joga a koalíciós szerződés alapján, illetve mihez nincs. Az SZDSZ tulajdonképpen emiatt vonta vissza kormánytagjait. Ezt miként minősíti?

- Nagyon határozott figyelmeztetésnek, amely jelzi, hogy mélyek a problémák. Tükrözi, hogy mozgásterük és türelmük végére értek.

- Hol van az a pont, amikor ön mondja azt, hogy nem folytatható az együttműködés, vagy ha igen, nem önnel?

- A vita politikai természetű, kell lennie tehát politikai megoldásnak, még akkor is, ha Kóka elnök úr most azt érzékelteti, hogy én vagyok az, aki nem kíván együttműködni. Ez nem így van.

- Elengedhetetlen volt, hogy - Horváth Ágnes egyeztetés nélküli leváltásán túl - még meg is sértse az SZDSZ-t?

- Az SZDSZ reformelkötelezettségét, ha valaki, én sokra tartom. De nem tudom elfogadni, hogy csak ők tudják, mire van szüksége a nemzetnek. Nem akartam megbántani senkit, de azt tartom, hogy a társadalom többségének érzéseit, véleményét tudomásul kell venni.

- A szocialista párt hogyan fogadta Horváth Ágnes leváltását, illetve az SZDSZ kihívását?

- A szocialisták a reform mellé most már kiszámíthatóságot és biztonságot is kívánnak. És roppantmód sajnálnák, ha az SZDSZ ezért elhagyná a koalíciót.

- Az SZDSZ egységesen áll elnöke mögött?

- Nem tudom.

- Kisebbségi kormányzást el tud képzelni?

- Nem tartunk ott, hogy ezt kelljen elképzelnem.

- A nyílt kormányválság hírére esett a forint, a BUX index... és ezek csak a „szabad szemmel is látható” jelek. Ehhez képest április 30. is nagyon messze van.

- Nagyon remélem, hogy belátható időn belül megegyezünk. A mi pozíciónk tiszta: nem akarjuk felpuhítani a reformokat, de olyan ütemet és eszközöket szeretnénk csak alkalmazni, amelyek elfogadhatóak az emberek számára. Az a reform, amelyik megbukik, nem reform. Azt gondolom, jobb ma egy veréb, mint ha holnap egyetlen túzok sincs.

- A szerdai kormányülést fél házzal tartják? Üresek lesznek a szabad demokrata miniszterek székei?

- Nem, valószínűleg ott lesznek ők is. Tegnapi távolmaradásuk a parlamentből jelképes volt. Csak az április 30-i határidőt szabó bejelentést nyomatékosították.

- Mi a rövid távú politikai prognózisa?

- Sok tárgyalás következik, még több találgatás, végül megállapodunk.

(Az interjú hétfő délután, az SZDSZ ügyvivői testületének döntése előtt készült.)

Nagy N. Péter

Forrás: mszp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: mszp gyurcsány ferenc reformok kormányzás

A bejegyzés trackback címe:

https://mszp.blog.hu/api/trackback/id/tr61410969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása