MSZP

Ez az oldal nem az MSZP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MSZP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Vállalható, tisztességes, baloldali program

2007.07.18. 21:49 politikus

A kiigazítás egyik nagy eredménye, hogy lényegesen többen fizetnek adót és járulékot

Nagy taps fogadta az MSZOSZ szerdai budapesti szakszervezeti akadémia rendezvényén, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arról beszélt, hogy a Munka törvénykönyvével ellentétes gyakorlatot folytató munkáltatók erőteljes szankciókra, az állami támogatások megvonására számíthatnak.

A tapsból arra lehetett következtetni, hogy a beszédet követően, amikor az újságírókat kiküldték a teremből, a konzultáció során ezt a témát hozzák szóba legerőteljesebben a szakszervezeti tisztségviselők.

A miniszterelnök beszédében elmondta, hogy idén és jövőre a kitűzött hiánycélokon belül lesz az ország és ezt már a világ is elhiszi. Ugyanakkor a gazdasági növekedés kedvezőbben alakulhat az előzetes várakozásoknál. Az idén a gazdasági növekedés érdemben meghaladhatja a 2,2 százalékot, jövőre pedig a kormányzati tervben szereplő 2,6 százalékot, 2009, 2010 és 2011-ben pedig már 4 százalék feletti értéket érhet el.

Az infláció 2009-re 3 százalékra csökken; az erőteljes csökkenés már az idén szeptembertől érzékelhető lesz, s az év végén 5,5 százalék lehet az infláció mértéke – mondta a miniszterelnök.

A 2006 második félévére és az idei évre vonatkozó kiigazítást egy szükséges házi feladatként kellett elvégezni, de azt sikerült egy vállalható, tisztességes, baloldali programmal megoldani. Úgy is mondhatnánk, hogy igazságos, humanista módon – jegyezte meg Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök elmondta: 1998 és 2006 között a nettó keresetek 2,5-szeresére nőttek, a keresetek reálértéke 50 százalékkal erősödött. Az Európai Unió régi tagállamainál fele ennyi sem volt a reálbér-erősödés, tehát a bérfelzárkózás reális tény.

Szólt arról is, hogy az átlag alatti jövedelmeknél 2002 és 2007 között csökkent az adó- és járulékterhelés. Lényeges volt, hogy a nyugdíjasok se járjanak kedvezőtlenebbül. A programot a kiigazítás ellenére úgy kívánták megoldani, hogy a szociális értékeket minél inkább fenntartsák. A magasabb jövedelmeknél ugyanakkor nőtt az adóteher, de ez így helyes – jegyezte meg.

A kiigazítás egyik nagy eredményének nevezte, hogy lényegesen többen fizetnek adót és járulékot. Elmondta: 140 ezer új járulékfizető jelentkezett. A vagyonosodási vizsgálat 22 milliárd forintos adóhátralékot állapított meg, illetve a múlt év második felének kedvezményes adóellenőrzése 30 milliárd forint többlet-befizetést eredményezett. Mindez a feketegazdaság elleni eredményes fellépést jelzi, azt, amit a szakszervezetek régóta követelnek a kormánytól.

Ugyanezt jelzi a miniszterelnök szerint az is, hogy az utóbbi időben az átlagosnál magasabb bruttó béremelés figyelhető meg néhány ágazatban, így az építő- és a szállodaiparban, valamint a vendéglátásban. Ez valójában annyit jelent, hogy a korábban közteher nélkül kifizetett bérek is bekerültek a statisztikába, azok után adót és járulékot kénytelenek fizetni a munkáltatók. Egy másik érdekesség, hogy a keresetek elsősorban a kisebb cégeknél erősödtek, ott, ahol könnyebb a közterhek nélküli bérek kifizetése – emelte ki Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség egyre eredményesebben lép fel a feketefoglalkoztatás ellen. Célzott, jól megszervezett ellenőrzésekkel az idén már az első néhány hónapban 32 ezer feketén foglalkoztatott személy miatt vonták felelősségre a munkáltatókat. Az év végéig ez akár 60-70 ezer lehet. Néhány esztendeje még évente csak 10-20 ezer ilyen feketén foglalkoztatott miatt szankcionálták a cégeket.

Forrás: mszp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság gyurcsány ferenc adó reformok államháztartás feketegazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://mszp.blog.hu/api/trackback/id/tr14120743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása