MSZP

Ez az oldal nem az MSZP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MSZP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Egy százalékot meghaladó emelés

2008.03.20. 18:13 politikus

A nyugdíjasok májusban átlagosan három és fél-négyezer forinttal magasabb járandóságra számíthatnak

A miniszterelnök javaslata alapján az év első felére előrehozzák az idei nyugdíjkorrekciót – mondta Korózs Lajos, az Országos Idősügyi Tanács titkára újságíróknak a testület soros ülésének szünetében csütörtökön. A tanács ülésén részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Korózs Lajos közölte, a mindenkori, januárban megállapított nyugdíjakat az év második felében, novemberben kell korrigálni, ha eltérő inflációs folyamatok vannak. Erre az idén – a miniszterelnök javaslata értelmében – nem novemberben, hanem az év első felében, várhatóan májusban, vagy júniusban kerülne sor.

Korózs Lajos a januárig visszamenőleges korrekció pontos mértékét nem nevezte meg. Mint mondta, számításokat kell végezni, annak során figyelembe kell venni az infláció eltérését a januárban tervezetthez képest.

Mivel a jegybank korrigálta az infláció mértékét, ennek kapcsán a miniszterelnök közölte: nem novemberben, hanem most kívánja korrigálni a nyugdíjakat.

Kérdésére válaszolva Korózs Lajos úgy nyilatkozott, hogy az erről szóló rendelet áprilisig elkészülhet. Elmondta azt is, hogy a korábbi tanácskozásokon többször felvetődött a szépkorúak elismerése, azaz a 100, a 95 és a 90 évesek anyagi megbecsülése. A miniszterelnök most azt a feladatot adta a szaktárcának, hogy dolgozza ki ennek finanszírozási lehetőségét – tette hozzá Korózs Lajos.

Az ülésen egy később megfogalmazandó idősügyi stratégia és egy esetleges idősügyi törvény elfogadása is szóba került.

Csütörtöki lapértesülés szerint egy százalékot meghaladó emelésről van szó, amit a májusi nyugdíjakkal, januárig visszamenőleg egy összegben kapnak meg az idős emberek. A nyugdíjasok így májusban átlagosan három és fél-négyezer forinttal magasabb járandóságra számíthatnak. A soron kívüli nyugdíjemelésre amiatt kerül sor, hogy a kormány tegnapi ülésén mind az inflációs, mind a bérek növekedésével kapcsolatos előrejelzését felfelé módosította – írta a Népszava.

Forrás: mszp.hu

1 komment

Címkék: nyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://mszp.blog.hu/api/trackback/id/tr75389666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bolygó 2009.01.31. 14:46:07

Az ember fiatal és középkorúan befektetéseket tesz: azzal, hogy felneveltük a gyerekeinket ,mindent megadtunk nekik - erőn felül, azzal, hogy ha már nekem nem jutott legalább neki mindene meglegyen - , továbbá a szoc.-ban a fizetésünk harmadát kaptuk meg mert ujjá kellett építeni az országot, aztán adóztunk, azután nagy nehezen összekuporgattuk a saját lakásunk meg esetleg a gyerekét is, fizettünk járulékot, adót stb,- szóval elég sokat befektettünk. Most meg csak elvenni akarnak tőlünk,- a mi generációnk nem adott még eleget? mivel nincs adónk nem írhatjuk le a számlákat, a nehezen összehozott lakás vagy ház újra adóztatásra kerül,- hát hány bőrt akarnak még lehúzni erről a szerencsétlen generációról? itt senkinek nincs megbecsülendő szülei?Egy ország kultúráltságát az jelöli, hogy bánnak az öregekkel! : egy nyugdíjas
süti beállítások módosítása