MSZP

Ez az oldal nem az MSZP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MSZP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Déli áramlat

2008.03.07. 13:26 politikus

Választási lehetőség, biztosabb ellátás

„Az európai energiapolitikának három cél eléréséhez kell kiegyensúlyozottan és oly módon hozzájárulnia, hogy tiszteletben tartja a tagállamok szuverenitását energiaszerkezetük és elsődleges energiaforrásaik felett. Ezek pedig a következők: növelni kell az energiaellátás biztonságát, biztosítani az európai gazdaság versenyképességét és az energia megfizethetőségét, fejleszteni a környezeti fenntarthatóságot” – mondta Herczog Edit EP képviselő a Budapesten március 6-án „Magyarország követi Európát” címmel tartott energiapolitikai konferencián.

Az európai energia politikát elemezve Herczog Edit felszólalásában hangsúlyozta, hogy kiemelt tagállami feladatként határozták meg a diverzifikáció elősegítését, mind az alapanyagok, mind a lelőhelyek, az útvonal és a technológia szempontjából, valamint ezekkel együtt a megfelelő tudományos és kutatási háttér biztosítását is.

„A Déli Áramlatról született kormányközi megállapodás célja az útvonalak diverzifikálása. Ezzel a lépéssel Magyarország nem megy szembe az Európai Unió határozataival vagy döntéseivel, hiszen az ország érdeke, hogy minél több vezeték menjen keresztül rajta, hogy minél több útvonalon biztosítsa az energiaellátását. A diverzifikált energiaellátás biztosabb energia-ellátást jelent. Magyarország szuverén államként a saját nemzeti érdekei szerint dönt ebben az ügyben, hiszen az uniós szabályozás kizárólagos tagállami hatáskörbe sorolja az energiaszerkezet meghatározását és az energiaforrások biztosítását” – hívta fel a figyelmet a szocialista EP képviselő.

Magyarország jelentősen hozzájárulhat a helyes közösségi energiapolitika kialakításhoz, azaz nem csak elfogadójának, alkalmazójának, hanem alakítójának is kell lennie az EU energiapolitikának. Az európai energiapolitika kialakításakor figyelembe kell venni a következőket: az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a foglalkoztatás és növekedés előmozdítása, valamint az EU gáz- és olajimporttal szembeni külső sérülékenységének korlátozása.

Ez utóbbi különösen aktuális, hiszen alig néhány napja Ukrajna bejelentette, hogy korlátozhatja az Európa felé irányuló gázszállítást, ha az orosz Gazprom beváltja fenyegetését és tényleg tovább csökkenti az Ukrajnába szállított gázmennyiséget. Nem ez lett volna az első alkalom, hogy a két ország közötti vita veszélyezteti az európai gázellátást. Az Európába irányuló orosz gázexport kétharmada Ukrajnán keresztül érkezik, így az unió számára sem volt mindegy a vita kimenetele. Amíg más útvonal nincs, Európa és benne Magyarország érzékenysége ez ügyben megmarad.

„Magyarország számára elsőrendű érdek, hogy a jövőben az ilyen jellegű kockázatot mérsékelje. A kormány ezért kötelezte el magát a Nabucco gázvezeték megépítése mellett. Egy felelősen gondolkodó kormánynak azonban az a dolga, hogy minél nagyobb biztonságot szavatoljon az országának. Az Európai Unió által szintén támogatott Déli Áramlat megépítése ezt biztosíthatja, hiszen a szállítási útvonalat tekintve választási lehetőséget ad” – hangsúlyozta Herczog Edit.

Forrás: mszp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: külpolitika energetika

A bejegyzés trackback címe:

https://mszp.blog.hu/api/trackback/id/tr32374160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása