MSZP

Ez az oldal nem az MSZP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MSZP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Orbán felszólalt, Gyurcsány válaszolt

2008.03.10. 22:08 politikus

A Fidesz elnöke ugyan tud idézni az őszödi beszédből, de annak igazi értelmét nem értette meg

Orbán Viktor – aki ezt megelőzően 2007. október 8-án szólalt fel utoljára az Országgyűlésben – hétfőn napirend előtt azt mondta, a népszavazással Magyarország győzött. A Fidesz elnökének felszólalására a kormány nevében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök válaszolt, aki úgy vélte: a népszavazáson a kezdeményezők ugyan győztek, de hosszabb távon Magyarország inkább veszített.

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy 2002-ben a Fidesz elnöke az elvesztett választás után azt mondta, hogy a haza nem lehet ellenzékben, most pedig, amikor a népszavazáson mintegy hárommillióan támogatták a Fidesz kérdéseit, azt mondja, hogy a haza győzött.

„Minden porcikám berzenkedik attól, hogy valaki önmagát folyamatosan a hazával azonosítsa” – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy szerinte „nincsen az rendben”, hogy ha kisebbségbe kerülök, akkor siratom a hazát, hogy kisebbségben van, ha véletlenül többségben vagyok, akkor azt gondolom, hogy a haza győzött. A világ egy kis darabkája az, amit ön képvisel, ami hol kisebbségben van, hol többségben – tette hozzá Gyurcsány Ferenc a Fidesz elnökéhez fordulva.

A miniszterelnök az őszödi beszéd kapcsán azt mondta, hogy Orbán Viktor ugyan tud idézni a beszédből, de annak igazi értelmét nem értette meg. Aki azt gondolja, hogy ebből megértheti, hogy mit gondol a MSZP, és miként fog politizálni a kormány, az tévúton jár, és nagyon szimpla, középszerű pártpolitikát folytat – fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz elnöke egyszerre két dolgot képvisel, úgy próbál meg udvarolni magyar népnek, hogy azt mondja: miközben önök kevesebbet fizetnek, kaphatnak többet. Hozzátette: egy olyan országban, amelyben évszázadok óta nem tanuljuk meg a közös felelősségvállalást, erre sok ember elcsábítható, és nem is kell rájuk haragudni, hiszen jó abban hinni, hogy majd jön a kormány és többet ad. Ugyanakkor az 1992-es és az 1998-as Fidesz és Orbán Viktor nem ezt képviselte, hanem bátor volt és polgári demokrata.

„Ha én követtem el hibát elnök úr, amióta politikus vagyok, akkor követtem el, amikor nekem nem volt bátorságom elmondani mindenkinek, hogy nem kevesebb, hanem több erőfeszítés kell. Én ebből a hibából tanultam, de úgy látom, sem ön, sem pártja nem tanult ebből” fogalmazott. Kiemelte: Magyarországnak igazi mondatokra, őszinte programra van szüksége, olyan bátor polgári demokratákra, mint amilyen Orbán Viktor volt 1992-ben és talán még 1998-ban is.

Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc a 2006-os parlamenti választások kampány során vitáztak utoljára egymással. A Fidesz és Orbán Viktor az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése óta a miniszterelnököt „nemkívánatos személynek” nyilvánította a magyar politikában, ezért úgy döntöttek, nem tekintik partnernek.

Forrás: mszp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gyurcsány ferenc orbán viktor népszavazás

A bejegyzés trackback címe:

https://mszp.blog.hu/api/trackback/id/tr17375171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása