MSZP

Ez az oldal nem az MSZP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MSZP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

A rendzavarások hatékonyabb megelőzéséért

2008.03.14. 21:26 politikus

A szocialisták egyetértenek Rogán Antal javaslatának tartalmával, céljával, de úgy vélik, az igazi megoldás a gyülekezési törvény módosítása lenne

Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője a gyülekezési törvény módosításáról és a gyűlöletbeszédről tartott pénteken, Budapesten sajtótájékoztatót, amelynek időszerűségét részben az adta, hogy Rogán Antal, fideszes honatya az Országgyűlésnek indítványt nyújtott be, amelyben kezdeményezi a garázda elemek rendezvénytől való eltiltását.

Mint Bárándy Gergely elmondta, a garázdaság minősített eseteinek módosítását javasolja a Parlamentnek. Ez véleménye szerint kiegészíti Rogán Antal kezdeményezését, amelyről megjegyezte, hogy örül az ellenzéki képviselő fellépésének, és azt reméli, hogy a Fidesz frakciója ezúttal a kezdeményezés mögé áll. Hozzátette: a szocialisták egyetértenek Rogán Antal javaslatának tartalmával, céljával, de úgy vélik, az igazi megoldás a gyülekezési törvény módosítása lenne.

A jelenlegi szabályozás problémái között említette, hogy egy helyre több tüntetést is be lehet jelenteni, így gyakori az atrocitás a két tábor között. Elképzelése szerint a szocialisták és Rogán javaslatát együtt tárgyalhatná a Parlament. Önálló mellékbüntetésként szerepelhetne a rendezvénytől eltiltás, vagy a már létező kitiltást kellene kibővíteni. S ha Fidesz nyitott erre, akkor akár azonnal megkezdhetik a gyülekezési törvény módosításáról szóló tárgyalásokat. Mindezek elfogadásától azt reméli, hogy hatékonyabb lesz a rendzavarások megelőzése.

A képviselő – ismertetve a módosítás lényegét – közölte, hogy új minősítő körülmény lenne a büntető törvénykönyvben, ha a garázdaságot fegyveresen vagy felfegyverkezve követik el. Ez jelentheti lőfegyver használatát, de akár egy közlekedési táblával hadonászva elkövetett erőszakos cselekményt is. Megjegyezte: jelenleg az számít minősítő körülménynek, ha csoportosan, illetve a köznyugalmat megzavarva garázdálkodnak. De felmerült, hogy az elmúlt időszakban ezt a kettőt együtt teszik, így a jövőben az is minősített esetnek számítana, ha csoportosan és a köznyugalmat megzavarva, illetve csoportosan és felfegyverkezve, valamint köznyugalmat megzavarva és fegyveresen garázdálkodnának.

Kitért arra, hogy a törvényjavaslatot már korábban elkészítette az MSZP-frakció illetékes munkacsoportja. Azért nem terjesztették be, mert azt több, a békés gyülekezést biztosító, átfogó jogszabály módosításával akarták benyújtani a Háznak.

Bárándy Gergely közölte, hogy a nap folyamán benyújtotta Bihari Mihálynak, az Alkotmánybíróság elnökének azt a dokumentumot, amelyben kifejti, miért tartja alkotmányosnak a Sólyom László által a taláros testületnek előzetes normakontrollra megküldött, a gyűlöletbeszédet szakcionálni szándékozó törvényt.

A politikus szólt arról is, hogy korábban Wéber Ferenc, az államfő hivatalának sajtófőnöke méltatlan hangvételű, megengedhetetlenül személyeskedő stílusban reagált az ő szakmai érveire a február 18-án elfogadott Btk-módosítással kapcsolatban, amelyre ő – a sajtófőnöknek is megküldött – nyílt levélben válaszolt. Ebben felajánlotta a nyilvános szakmai vitát, ám Wéber Ferenc még csak nem is reagált a levélre, és a vita lehetőségére.

Forrás: mszp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: szélsőség rongálás

A bejegyzés trackback címe:

https://mszp.blog.hu/api/trackback/id/tr44382233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása